Ettermiddagstur til Kurefjorden

En solfylt ettermiddag besøker vi fugletårnet ved Kurefjorden i Rygge. Fra toppen av tårnet ser vi ut over våtmarksområdet; det 119_1981 kopier grunt og fylt med høyt siv. Landskapet innenfor bærer preg av gammel bosetting.

Det flate, vidstrakte kulturlandskapet i Rygge bringer tankene hen til bronsealder og jernalder. Man kan få fornemmelsen av at dersom man vender på en mosetue, vil det dukke fram runer på fjellet under. Så er vi da også på riktig gammel grunn; i disse traktene finnes det flere oldtidsgårder, og det er gjort rike funn av blant annet flintsigder og jernaldergravfelt i området.

Stien slynger seg langs vannet, gjennom skogholt med furu og løvtrær. Her lukter det tang og tare, og vinden får godt tak i det flate landskapet. Skal du på tur hit lønner det seg å ha vindtette klær, i tillegg til kikkert og varm drikke på termos!

I skyggen har isen festet et grep om steinene ved badestranda, og vegetasjonen ligger i fargeløs dvale som vanlig på denne årstiden. Dog finnes det svært grønne spirer og bregneblader innimellom trærne i de små skogholtene. Det er mildt sagt variabel temperatur gjennom den kalde sesongen, og en del planter vet ikke helt hva de skal tro med hensyn til årstiden.

Vi følger veien som slynger seg mot tårnet og passerer en fantastisk flott eik som står godt plantet i frossen sumpmark. Her er nok saltinnholdet høyt, ettersom sjøen er noen meter utenfor, men det ser ikke ut som om treet tar nevneverdig skade av det.

Snart ser vi skiltet merket naturreservat, og noen skritt senere er vi på vei opp i tårnet for å ta verden i øyensyn ovenfra. Kurefjorden naturreservat er, i likhet med Øra naturreservat, et internasjonalt nøkkelområde for ender, gjess og vadefugler som årlig trekker mellom hekkeplasser i Norden og vinterkvarterer i sørligere land. Våtmarksområdet her ble fredet i 1978, og det er ferdselsforbud fra 1. april til 10. juli, samt fra 20. august til 1. oktober.

119_1991 kopiTårnet er solid og stabilt, så her kan nok selv turgåere med høydeskrekk overleve oppstigningen. Utsikten er flott; her ser vi over Kurefjorden til Saltnes i Råde og et stykke innover i Rygge. Det er tydelig at tårnet er i flittig bruk på alle innskripsjonene i treverket.

Vi følger Kyststi-merkingen et stykke videre i kulturlandskapet etter besøket i høyden, for i dette området strekker merkede turstier seg i alle retninger og det er fint å gå. Et kanskje enda bedre alternativ er å ta med sykkelen, så rekker man en større runde på gode sykkelveier før sola synker ned i havet. Eller man kan ta med niste og varm drikke, og møte dagen med en frokost på en av benkene i området mens sola står opp … Uansett hva du velger; ha en riktig

God tur!

Turfakta

Ant.km: 0,5 – X antall km
Tur for hele familien på gode turveier. Kyststi-merking, samt Blomstersti-merking. I dette området kan du gå eller sykle en stor runde om du ønsker. Se oversiktskart på http://www.turkart.no og http://www.norgeskart.no

Veibeskrivelse
Kjør til Rygge og følg skilting til Rygge kirke. Ta så av mot Larkollen og følg veien frem til Kureskjærveien og skilt merket «Fugletårn». Sving inn her og følg veien til høyre gjennom boligfeltet, frem til parkeringsplassen ved vannet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s