Helleristningene ved Solbergtårnet

Tidlig på dagen løfter solen seg sakte og sprer sine stråler over det vakre kulturlandskapet ved Solbergtårnet, der vi starter vår reise tilbake i tiden.

IMG_4411 kopiEn runde på den store plassen foran tårnet gir oss spennende innblikk i historien gjennom fine informasjonsplakater. Det blir imidlertid veldig mye informasjon på én gang, og man skal ha veldig god tid – og ikke minst interesse – om man skal komme igjennom alt sammen. Derfor velger vi isteden en lynrask historisk gjennomgang; på veien opp til tårnets inngang i 2. etasje, er det preget inn viktige historiske hendelser og fremskritt, samt årstall – fra år 8000 f.Kr. og til vår tid.

IMG_4402 kopiI tårnet, som er nesten 30 meter høyt, klatrer vi oppover til 9. etasje. Det er mulig å ta heisen, men da går man glipp av litt morsom informasjon. For hver etasje står det nemlig hvor høyt vi er over havet, og hvilket år havet var på dette nivået. I 5. etasje er vi f.eks. 38 m.o.h. – noe som tilsvarer havnivået år 4400 f.Kr. Dette er en morsom og kreativ måte å informere på, og det krever litt fantasi og fundering for å tenke ut hvordan området må ha sett ut den gangen.

Det har vært en del kritikk av tårnet og de høye kostnadene rundt oppføringen av det, men nå som det står der er det etter min mening verd et besøk. Måten det hele er lagt opp på – som en tidsreise – synes jeg passer veldig godt til det viktige kulturhistoriske området tårnet ligger i. Her er tankevekkende informasjon og mye å lære!

Noen av de største og mest spennende konsentrasjonene av kulturminner i landet finnes i «trekanten» mellom Solbergtårnet, Sarpsborg og Fredrikstad. Over 400 helleristningsfelt er kjent i ytre Østfold, og fra øverste etasje i tårnet har vi utsyn til 43 av dem! Informasjonen ved vinduene forteller blant annet om helleristninger, istid og moreneryggen. Her hvor selve rasteplassen ligger ble det funnet rester etter et gårdsanlegg som var i bruk gjennom hele eldre jernalder. For en rik historie!

IMG_4318 kopiFra tårnet følger vi skiltingen mot helleristningene på Hornes. Det er et tydelig tråkk bortover langs bilveien, og snart er vi ved en stor åker der en håndfull sommerfugler flagrer rundt. En bred gressplen fører innover i det grønne, til en åpen plass med rastebenk og en gammel grunnmur – det er rester etter en bygning ved en gammel husmannsplass. Deretter følger vi stien videre gjennom et koselig skogholt, med lyse løvtrær og karakteristiske einere, på brede stier med et nytt dekke av flis. Et sted her skal det være rester av en gammel åkerlapp fra bronsealderen, og like bortenfor skal det i førromersk jernalder ha stått et langhus. Flere andre jernalderhus er funnet i området, og de har hatt bronsealderens helleristninger på tunet.

Stien leder oss frem til et helleristningsfelt med mange skip som «seiler» over bergflaten. Dette er en stille oase med lyden av vinden over åkrene og gjennom skogen, og bare et svakt bilsus fra veien bortenfor.

Tilbake ved tårnet fortsetter vi nordover mot helleristningene på Solberg. Disse er godt synlige, og en bygget plattform gir besøkende god mulighet til å studere figurene. På det første feltet er ristningene farget røde, mens ristningene på det neste feltet helt mangler farge. Når solen står så høyt på himmelen som nå, blir disse ristningene nesten usynlige.

IMG_4327 kopi

Men kanskje er de likevel aller mest spennende! Hva med å besøke stedet i morgenrøden eller skumringstimen, når lyset gir vakre skygger som får bildene i berget til å «leve»? Eller kanskje det kan være magisk å se dem i lyset av en lommelykt en sen kveld? Prøv, da vel!

God tur!

 

Turfakta
Ant. km: 4
Tur på lettgåtte stier gjennom skog og langs riksveien. Plattform. Høyt tårn med trapper og heis. Eventuelt kan man kjøre bort til hver av de to helleristningsfeltene – det er parkeringsplass ved dem begge. For oversiktskart, se http://www.turkart.no

Veibeskrivelse
Solbergtårnet ligger ved E6, langs fv. 110 mellom Skjeberg og Fredrikstad. Det nesten 30 meter høye tårnet er godt synlig i landskapet, og skiltingen til tårnet og helleristningene enkel å følge. Tårnets koordinater59°12′43″N 11°09′49″Ø

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s