Greåker Fort

2016-02-22-13-54-18-kopiEt viktig kulturminne i Østfolds nære historie ligger lett tilgjengelig like ved fv. 109 mellom Sarpsborg og Fredrikstad og er målet for vår oppdagelsesferd denne vinterdagen. Solen kikker innimellom frem fra skyene og spiller et glitrende fargespill på store steinblokker og oppmurte skyteskår, samt over landskapet og husene nedenfor og bortenfor oss.

Greåker fort er over hundre år gammelt og ble opprinnelig bygd for å styrke den såkalte «Glommalinjen». Dette var en kjede festningsverk som i det vesentlige ble anlagt etter at Norge brøt ut av unionen med Sverige i 1905. Området langs grensen skulle være nøytral sone, og dermed måtte forsvarslinjen trekkes lenger inn i landet. Den allerede eksisterende Glommalinjen ble derfor bygget ut – blant annet med Greåker Fort. Totalt 16 små enheter var ment å demme opp mot en eventuell fiende østfra, og befestningene dekket de naturlige passeringsmuligheter som fortrinnsvis var ved vann og vas2016-02-22-14-01-46-kopisdrag.

Steinmurene leder oss oppover mot fortets topp, der vi får en følelse av historien. Vi klatrer opp en trapp og følger et tråkk utover mot kanten, hvorfra vi får fantastisk utsikt. Vi skuer utover et åpent landskap der elva strekker seg sølvskimrende mot horisonten. Herfra ser vi langt innover mot Sarpsborg og langt utover mot Fredrikstad. I disse rolige omgivelsene forsøker vi å forestille oss ufredstid, men det er vrient i denne vakre, fredfylte dagen.
119_1956-kopi-2Uroligere tider kommer imidlertid nærmere idet vi kikker inn i geværgalleriet; en lang, mørk gang med mange små skyteskår! Da er det ikke så vanskelig å forestille seg hvordan det må ha vært å befinne seg her mens fienden nærmet seg og et slag ble uunngåelig. En behøver heller ikke gå så langt tilbake i tiden for å finne en større historisk hendelse. I de bevegede aprildagene i 1940 var Greåker fort i kamp med tyske styrker; 85 mann kjempet mot fienden, men måtte overgi seg etter bare et par timer. Likevel spilte fortet en viktig rolle i sammenhengen, og dermed går hendelsen også inn i vår aller nyeste krigshistorie.

Etter krigen ble fortet overtatt av Østfold Infanteriregiment no. 1, og her fortsatte man å betjene de militære styrkene – da imidlertid kun som mobiliseringslager. I dag er Greåker fort fredet og har ikke lenger noen militær funksjon, men det er absolutt en severdighet man burde ta seg tid til å oppleve.

Fra fylkesveien høres et jevnt sus av biler som haster til og fra og minner om at virkeligheten er bare et steinkast unna. Vinden er sterk her oppe, så vi setter kursen opp over fjellet og fordypningene etter kanonene og på godt opptråkkede stier innover i skogen. Stien leder nordover, og et par små avstikkere leder ut til geværgallerier på østsiden av fjellet. Deretter er vi snart tilbake på parkeringsplassen.

God tur!

 

Turfakta

Ant. km: 1,5
Dette er en tur som passer for såvel liten som stor – og ikke minst for historieinteresserte østfoldinger! Grusveier og stier over fjell. Noe bratt og ulendt enkelte steder. Festningsverk. Flott utsikt. For oversiktskart, se http://www.turkart.no

Veibeskrivelse
Med utgangspunkt i fylkesvei 109 mellom Sarpsborg og Fredrikstad; på Greåker tar du av ved skilting inn mot Opstad og Greåker. Følg skiltingen mot Greåker Videregående skole og Greåker Fort. På toppen av bakken står det merket til severdigheten på høyre side av veien. Kjør inn her og parker bilen på anvist plass. Vår tur begynner med å følge «hovedveien» inn i fortet. UTM33 X 274081, Y 6577242.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s