Fossum bro – Gråkollbatteriet

Fossum Bro i Indre Østfold ligger overvåket av det gamle festningsverket i fjellet. Her fornemmer man krigshistorie og dramatikk selv om dagen er fredelig og idyllisk.

img_9948-kopiDet er friskt og kjølig ved elva. En bauta står og tar imot oss på parkeringsplassen. Den er reist til minne om krigen. På vei ut mot den gamle broa oppdager vi noen små firkanter som røper det militære anlegget et stykke opp i fjellsiden; tomme, mørke øyne holder oss under oppsikt. Den grå festningen går nesten i ett med fjellet, bare skyteskårene er synlige her og der. Den første Fossum Bro ble reist i 1856, og den sto helt fram til 2. verdenskrig. Den 12. april 1940 var det kamper ved broen. En norsk militæravdeling på 120 mann forsvarte den mot fienden. Broen ble forsøkt sprengt, men forsøket mislyktes og tyskerne tok derfor anlegget natt til 13. april.

Trapper fører opp i høyden, og små stier fører til fjellknausen over festningen. Her får vi OLYMPUS DIGITAL CAMERAen fin utsikt ned til broen og ut over de omkringliggende skogene. Fra Fossum bro går vi opp i skogen og følger deretter merket løype (merket med hvit L) sørover langs Glomma. Høye grantrær klorer seg fast med dype røtter i de bratte sidene. Her og der vokser løvtrær og enkelte busker. Lav har funnet feste på noen gamle trær, mens fuktig mose trives i skjermede områder. I en bratt skråning finnes det utallige beverspor i OLYMPUS DIGITAL CAMERAform av felte trær og stammer uten bark. Like ved ligger det en beverhytte! Et spennende innslag under turen.

Etter et godt stykke på sti i nokså ulendt terreng kommer nye formasjoner til syne i landskapet. I en lysning på Grååsen stikker det opp noen gamle murer mellom furustammene. Gråkollbatteriet fra 1902 er i dag i flittig bruk av folk i nærområdet. I de gamle kanonstillingene er det bålplasser og benker, og like bortenfor er det en lekeløype laget av naturens egne materialer – spennende for såvel liten som stor.

img_3062-kopiVi tar en velfortjent rast før vi følger samme sti tilbake til Fossum bro. Fra rasteplassen nord for brua betrakter vi den konstant virvlende vannflaten og vannets kreative sagtannmønstre ved land. Langsomt siger kvelden på mens vi står og ser; det er både vakkert, stemningsfullt og litt melankolsk å bli pakket inn i det kjølige fløyelsmørket.

 

Turfakta

Lengde: 5 km
Litt krevende terreng langs Glommas bredd. Passer best for godt førlige. Baimg_9937-kopirn kan bli med i bæresjal eller meis. Pass for øvrig svært godt på små, ivrige turgåere i dette til dels bratte terrenget. To befestninger, krigsmonument og flomstein (på nordsiden av E18). For oversiktskart, se http://www.turkart.no

Veibeskrivelse
Kjør til Spydeberg og følg gamle E18 mot Askim – eller omvendt. Fossum bro ligger der Glomma flyter gjennom de to kommunene. Det er parkeringsmuligheter på begge sider av veien. UTM33 X:280024 Y:6613435

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s