Hjelmkollen

Fra fortet ved Svinesund ser vi inn Ringdalsfjorden mot Halden by og Kaken, mot de grønne skoger i Indre Østfold, ut over landområdene til Söta Bror og mot vest og den fantastiske skjærgården.

1_11_b_1-kopiDet første stykket følger vi den godt merkede Kyststien inn i en dypgrønn skog og opp en skråning. Fra luften lyder et rovfuglskrik, ellers er skogen stille. Vi følger merkene på trærne fram til gården Blåsopp og et veiskille, der et skilt peker ut retningen. Herfra er det kort vei til Hjelmkollen som ligger 117 meter over havet.

Vinden rusker kraftig i trærne, og solstrålene splittes opp etter som greinene beveger seg. Stien fører gjennom tunet på Blåsopp og inn i skogen mot sør. Etter en stund deler den seg, og vi holder til venstre. Snart ser vi informasjonsplakatene om anlegget.

Hjelmkollen fort ble anlagt 1902–1903 og inngikk som en del av et større forsvarssystem langs grensa i forbindelse med løsrivelsen fra Sverige. Fortet besto av flere bygninger og hadde blant annet mitraljøseplasser, kanonstillinger, vannreservoar, to bunkeranlegg og en tilhørende batterivei. Hjelmkollen hørte til under Fredriksten Festning og var den ene av to fløyanlegg. Fortet ble utvidet fram til 1905, men da resultatet av Karlstadforhandlingene kom høsten 1905 ble kanonene fjernet og anlegget ødelagt.

Vi passerer gamle bygg i fjellet og følger tråkket opp på østsiden av fortet, hvor deler av det har rast ut. Herfra ser vi inn over skogkledde åser mot Halden by og rett over til Dragonkullen på andre siden av fjorden. Her hadde norske og svenske soldater fri utsikt mot hverandre!

Litt lenger vestover ligger to gamle stillinger sprengt ned i fjellet, der vinden får godt tak og rusker friskt i oss. Herfra har vi fri sikt ut Ringdalsfjorden der de to Svinesundbroene hever seg over vannet. Langt ute svever Hvalerarkipelet mellom himmel og sølvfarget hav.

 

Turfakta:

Lengde: 2 km
En passe lang tur etter en handlerunde i Sverige! Egnet for de fleste. Grusvei og sti gjennom skog. Blåmerket Kyststi. Fort.

Veibeskrivelse
Kjør E6 til den gamle brua på Svinesund og parker bilen på p-plassen bak tollstasjonen, på venstre side av veien. Kyststien begynner i nordenden av området; her går en grusvei inn mot skogen.

Reklamer

2 responses to “Hjelmkollen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s