Sjursholmen og Storesand

Finkornet sand fanges av vinden, hvirvles avsted ut over vannet og vaskes etterhvert innover igjen med bølgene.

img_0992-kopiTuren ned til Storesand er en vakker opplevelse. Prestegårdsskogen står lys og luftig; høye furutrær ved parkeringen erstattes av lavere, knubbete og vindskjeve varianter nærmere sjøen. Dess lenger ned mot stranden vi kommer, dess åpnere og luftigere blir det. Barnålsdekket skogbunn blir til sand iblandet små, rundslipte steiner. Et sted går et bredt tråkk rett over stien, laget av mange modige maur …! Så åpner skogen seg mot den langgrunne sandstranden, og blikket vandrer uten hindringer dit ut hvor himmel møter hav. Herlig!

img_3300-kopiI horisonten ligger et stort lasteskip på været. Straks nedenfor oss ligger søppelkunsthytta Ocean Hope, som er bygget av ilanddrevet skrap. Den utgjør en tankevekker!

Vi rusler østover mot Sjursholmen. Stien fører gjennom det lille skogholtet ogimg_3355-kopi ned på en flat gressbakke som forbinder øya og fastlandet. Her er en teltcampingplass i regi av Oslofjordens Friluftsråd. Sommerstid kan det være en god idé å ta med teltet på denne turen og overnatte på stedet.

Et tydelig tråkk leder opp i fjellsiden nord på Sjursholmen, forbi noe som ved første øyekast ser ut som et rullesteinsbelte, men som faktisk er fiskerhytter fra middelalderen. Det er ikke så lett å oppdage hyttene nede fra stedet der informasjonsplakatene er satt opp, men om du går en tur i bakkant av steinene ser du tydelig firkantede formasjoner. Ved infoplakatene går en sti rett ned mot sjøen, til en finkornet sandstrand. Her slår vi oss ned og tar en matbit, oppdager de vakre mønstrene i den lille bekken som renner img_1016-kopigjennom sanden, leter etter blankpolerte steiner og vakre skjell, klatrer i de vennlige svabergene og rusler en tur ut på odden i nord, hvorfra vi ser innover mot Storesand, borover mot Rødshue og Galtene, og utover havet. I den vakre dagen er lyset skimrende og gyllent. Busker og trær strekker på seg i varmen fra sola; det er ikke så lenge til de springer ut og dekker verden i et lysegrønt skjær.

God tur!

 

Turfakta:

Ant.km: 2
Gode stier gjennom skog og over sandstrand og fjell. Lettgått. En super tur for småbarnsfamilien! Man kan komme ut til gressletta med en god sportsvogn. Campingplass for telt sommerstid. Bade- og fiskemuligheter. Fornminner.

Veibeskrivelse
Kjør til Fredrikstad og følg fv. 108 utover hvalerøyene til Kirkøy. Kjør litt forbi kirken, fram til skiltingen inn mot Storesand. Ta inn her, hold til venstre i krysset «Vadholmen» og følg veien til p-plassen i enden. (UTM 33 Ø 271695 N 6549856) Husk p-avgift. Turen begynner med å følge den brede stien nedover mot vannet fra parkeringen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s