Borgåsen

IMG_7555-kopiDuren fra Vidnesfossen slår imot oss idet vi går ut av bilen og krysser veien for å følge stien som slynger seg gjennom Solbergdalen, i retning Borgåsen bygdeborg. Idet vannet kaster seg utfor den oppmurte sperren under brua lages en kraftfull lyd som følger oss et godt stykke på veien innover i dalen.

Like etter brua over fossen går et smalt, blåmerket tråkk ned skråningen og forsvinner ut på et vått område med rikelige mengder gress. Deretter lokker det oss bort til skogbrynet og videre innover i den dunkle kulturskogen.

IMG_7545-kopiVi hopper over den lille bekken og fristes videre innover i skogen av tydelige blå merker på trestammene. Det er kjempespennende å finne neste tre, og ikke minst er det spennende å fote seg på det smale, nesten usynlige tråkket gjennom fjærmosen. Det skyldes at dalsiden er ganske bratt og at små og store trær ligger veltet over veien. Akkurat det gjør denne turen super for barna; det er mye morsommere å gå når man ikke ser framover en rett vei, men må konsentrere seg om å finne neste sikre skritt. Nedenfor oss sildrer vannet i bekken som en oppmuntrende bakgrunnsmusikk; den høres gradvis litt bedre ettersom fosseduren avtar. Da hører vi også en rar, udefinerbar lyd ovenfra. Idet vi kikker opp blir det stille før det plutselig suser og gnisser rart igjen, og vi ser opp mot noen grantrær som står ganske tett; langt der oppe mot sola lener to av dem seg mot hverandre i dyp omfavnelse.

Ei lita bru tar oss over bekken til et særs fuktig område. Her er det veldig mye gress og helt nødvendig med høye, vanntette tursko eller støvler. Det er en særegen stemning i en dal som dette; mystisk og spennende på én gang. Det samme gjelder ravineryggen vi nå klatrer opp på; vi går på toppen av ryggen og ser ned på velvoksen kulturskog på begge sider. Her inne demper mosen lydene, og det skarpe sollyset utenfor klarer ikke å trenge igjennom granbartaket over oss.

Stien munner ut ved en bred skogsbilvei der maskinene for tiden jobber, men snart er vi igjen inne i naturen; denne gangen på en trivelig skogsbilvei av eldre årgang. Den fører oss rundt kollen og fram til et naturfarget skilt merket Borgås. Her svinger vi inn og tarIMG_7549-kopi sikte på toppen. Det er et temmelig smalt tråkk – heldigvis blåmerket – som leder oss opp på fjellplatået der mange småtrær har blitt ryddet vekk, og fram til et slags utsiktspunkt ved en stor stein. Her kan vi se ut over endel av Glomma og over mot Skantebygda i Varteig på andre siden av elva, samt ut over det nærmeste kulturlandskapet der gårdene ligger vakkert plassert i skogbrynet. Mange trær skjermer for utsikten, og når våren kommer og løvet springer ut, blir det nok enda mindre utsikt og mer følelse av at toppen av kollen er et stille rom. For de minste spiller ikke denslags bagateller noen rolle. Det er jo så deilig varmt i sola, fuglene synger og det er attpåtil mengder med flotte pinner og mose å leke med! Da kan man løpe avsted over lyngdekket skogbunn og leke superhelt uten en eneste bekymring i hele verden.

God tur!

 

Turfakta

Lengde: 2,5
Turen er egnet for førlige folk i alle aldre. En spennende tur for barn! Sti gjennom ravinelandskap. Foss og bygdeborg. Oversiktskart finner du på http://www.turkart.no

Veibeskrivelse
Med utgangspunkt i fv. 115 mellom Skiptvet og Svinndal; hvis du kommer fra Skiptvet tar du inn mot Skiptvet kirke og følger skilting mot Vidnes. Kommer du sørfra tar du av ved skilting inn mot Vidnes og Glennetangen, og tar mot Skiptvet kirke i krysset «Vidnes». Parkeringsplassen er like ovenfor brua som krysser elva. Turen begynner med å gå til fots over brua over fossen og følge blåmerket løype ned i Solbergdalen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s