Holmtjern og Laua

Maurene inspiserer omhyggelig både støvler og tursekk, mens bittesmå ringer i vannet forteller at det er en klekking på gang.

Fra parkeringsplassen går løypa innover i skogen langs bredden av tjernet; det ligger så blankt og lokkende her inne mellom trærne. Vannløperne freser omkring på vannoverflaten og edderkoppene seiler bekymringsløst i lufta ved Holmtjern. Sola skinner bak skyene og i vannkanten kvekker en frosk. Såvel småfugler som kvinender og stokkender høres her. Så snart endene får øye på oss tar de av med plask og leven og blir borte over tretoppene i vest.

3_8_b_2-kopiVi setter fotavtrykk i fuktige myrsøkk og finner mange spor etter elg. Et sted langt unna begynner noen orrhaner å spille; den trillende, kurrende lyden bærer langt. Naturen er full av sirlige detaljer; den knallgrønne tyttebærlyngen har små, rosa knopper, og trærnes irrgrønne, nyutsprungne blader er nesten gjennomsiktige.

Ved foten av et stort furutre finner vi det som etter tennene å dømme må være skjelettet etter en rev; de hvite beinrestene lyser mot oss fra hvilestedet i mosen. Sekunder seinere går vi på en røy som sitter og fyller kråsen med grus. Med overdreven ro vagger den inn mellom de store grantrærne og ut av syne.

3_8_h_1-kopiEtter en liten stund er vi ved et annet vann: Laua. Her ligger det store rotvelt etter vinterstormene. Tynne, grønne strå presser seg opp gjennom det visne gresset fra i fjor. En kjent og kjær lyd høres; vakringene som sprer seg utover, forteller at fisken allerede beiter i vannoverflaten bare noen meter unna. Samtidig lyder musvåkens langtrukne skrik fra et sted lenger borte. Sola gjemmer seg plutselig bak skyene og det tar til å regne.

Herlig regn! Lyden av utallige, lette dråper som faller ned over vannet er koselig. Langsomt forvandles skogen til en blankere utgave av seg selv, og orrhanenes spill tiltar i styrke.

God tur!

 

Turfakta

Lengde: 3 km
Tur på smale stier i villmarkspreget skog. Fin tur for både små og store oppdagere. Uegnet for barnevogner, bruk bæremeis.

Veibeskrivelse
Med utgangspunkt i Strømsfoss sluser på fv. 21 i Aremark; ved sluseanlegget tar du inn på fylkesvei 865 mot Skotsberg. Følg denne veien til skilting mot Vestfjella. Sving inn
på denne veien, som er en avgiftsbelagt bomvei. Kjør skogsbilveien innover i terrenget til veien deler seg i to. Hold til venstre. Kort etterpå ser du en liten rød hytte og et vann: Holmtjern. Parker bilen i en av de små lukene som finnes ved veien. Husk fiskekort.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s