Haldenvassdragets Kanalmuseum

Luften er fylt av solskinn og sensommervarme. Ved slusene på Ørje gjør vannet at omgivelsene blir noe kjøligere. Noen sjarmerende eldre båter dupper fredelig ved bryggene, og inne i muséet venter en spennende utstilling om slusing og byggingen av kanalen.

5_26_h-717837-kopi.jpg

Vi rusler en tur langs kanalen, kjenner lukten av ferskvann kile i nesen og tar en kikk påbautaen av  Engebret Soot, kanalbyggeren som regnes som Haldenkanalens far. Haldenkanalen ble bygget i årene 1852–1860, slusene på Ørje dateres til 1860. Trass i at vi skriver 2017; slusemesteren er fremdeles i sving med sveivene for å ta båter opp til og ned fra Rødenessjøen. Etterhvert får vi bli med på det sakte showet en slusing er, og lar oss imponere over hvordan slusene fungerer. Løftehøyden er på 10 meter, og de enorme portene motstår trykket fra veldig mye vann!

Fra kanalen svinger vi innom muséet og blir med på en spennende reise i kanalbyggermiljøet. Vi stifter bekjentskap med ulike dyr, ser redskaper som var i bruk og får lese historier om kanalbygging, tømmerfløting, menneskene, deres liv og arbeide. Her er også IMG_5389-kopiflere akvarium der fisker svømmer rundt. For barna er matingen av fiskene et artig minishow. I et hjørne er det også en egen lekehytte for barn, og like ved er det en sportegn-monter med spørsmål som egner seg for små oppdagere. Også den store isklumpen er spennende; det går ikke lange tiden før de minste finner ut at her kan de etterlate seg et håndavtrykk!

IMG_5348-kopiEtter runden i muséet er det tid for lunsj. Det er muligheter for å rusle rett nordover fra muséet og slappe av på stranda på Brårudtangen. Vi velger imidlertid en litt lenger rusletur i den solfylte dagen og går fra muséet opp bakken, følger bilveien mot øst og krysser vannet. På venstre side av Storgata går en grussti nordover forbi bolighusene, under E18 og oppover langs vannet. Den munner ut på Nesveien, som vi følger til enden. Her tar en bro oss over til den andre siden av vannet. Kaninholmene og Drottevik ligger vakkert i nord, mens Krokstadtjernet blinker i solgull i øst. På høyre hånd, rett over brua, ligger en fin gapahuk i skogen på odden. Vi slår oss ned her, dypper bena i vannet og nyter et deilig måltid i det fri.

God tur!

 

Turfakta

Lengde: 2,5 km
Sluser. Spennende muséum for barn og voksne. Rusletur på grusvei og asfaltert vei. Gapahuk. Muséet er åpent hver dag fra 23. juni – 17. august fra kl. 11–17. For mer info om muséet, trykk her. For den som ønsker å gå en lengre tur er det muligheter for å følge merking opp til Ørjekollen fort ovenfor slusene. For oversiktskart over området, trykk her.

Veibeskrivelse
Kjør til Ørje og følg skilting til Haldenvassdragets Kanalmuseum. Parker bilen på anvist plass. UTM 33 Ø 310346 N 6598415

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s