Danmark

IMG_1624-kopiSurferne på fjorden og bølgeslagene mot rullesteinsstranda er karakteristiske for Larkollen og øya Danmark.

Stien fra parkeringsplassen leder ut mot Larkollneset og morgensolen. Den er gyllengul av løv som faller som regn mot bakken. Lenger ute består skogen av ranke furuer og barnålsdekket skogbunn. Gjennom filteret av furustammer hører vi tydelig brenningene som slår mot blankpolerte rullesteiner og vulkanske godbiter. Vi ser også folk som surfer, og noen som er på vandring over vannet, mot øya i sør. Skal du til Larkollneset og avlegge et besøk på øya Danmark, spiller det IMG_8070-kopimindre rolle hva slags vær som er meldt – det er vannstanden som er det avgjørende. Pass på at det er fjære sjø når du kommer hit; når vannet synker dukker det nemlig fram en naturlig morenerygg som lar deg gå over sundet til øya.

Vi går en runde og besøker det gamle krateret i midten av øya. Tettstedene Saltnes og Lervik hviler ved vannet i øst. I vest ligger de grønne Sletterøyene; med sitt spesielle utseende minner de sterkt om Irland.

IMG_8024-kopiTilbake på Larkollneset følger vi stien nordover langs kyststripa, i retning Søndre Nesetbukta. Her finner vi oss en lun rasteplass nede ved vannet, under en måne som sakte blekner når dagen våkner til liv. Steinene i strandkanten skinner fargerikt.
 Vi finner røde og sorte, porøse lavasteiner. Også fjellet har spor etter naturkreftene – i form av en svart, vulkansk bergart som en eller annen gang i tiden har sprengt seg vei fra jordens indre og opp gjennom dagens svaberg.

IMG_1699-kopiEn og annen seilbåt duver avsted over vannspeilet, og det lukter karakteristisk av tang og tare fra fjæra.

God tur!

 

Turfakta:

Lengde: 3 km
Fin tur på sti gjennom skog, over sandstrand og rullesteinsbelter. Lettgått. Adgang til øya Danmark ved lavvann, via en Jutulbro fra land.

Veibeskrivelse
Kjør til Rygge og følg skilting mot Larkollen. Ved Rygge Kirke tar du til venstre, følg så skilt mot Larkollen camping inn til venstre. Kjør forbi avkjøringen til campingplassen og videre forbi båthavna. Parker på den store parkeringsplassen i enden av veien. UTM33 Ø 254671 N 6582314

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s