Guttormsvauen – Kuvauen

Ovale svaberg som brytes opp av dype klover, små bukter med rullesteiner og gamle, fredede sjøbuer er noe av det denne turen har å by på.

IMG_4359-kopiEt fuktig, trangt pass med sprekker som danner lineære mønstre i fjellet, utgjør passasjen ned til Guttormsvauen. Vi finner kjempestore eikeløv; i dette lune området trives nok disse trærne veldig godt. Et sumpaktig område med sprikende trær og en furuskog som gir oss små gløtt av hav, strand og svaberg skjermer mot kyststripa. Så ledes vi ut mot havet gjennom et gult sivbelte. Bukta er langgrunn, og den bølgemønstrede sanden har tydelige spor etter fjæremark.

Vi tar oss opp på Kjerringtangen, fjellet vest for stranda. Fra toppen får vi utsikt over fjorden. Et godt stykke unna ligger Vestfold og Torbjørnskjær fyr. Rett framfor oss i vest ligger Søsterøyene, og i sør ser vi de beryktede Vauerbrottene der sjøen slår krapp og sint over skjærene. Vauerbrottene er lumske, og det finnes fortellinger om seilskip som har møtt sin skjebne her.1_8_b-717837-kopi

Blåmerket Kyststi viser vei nordover mot Kuvauen. Noen små lyngplanter og krokete furuer, samt 
en forsamling med forvridde grantrær, holder stand i disse omgivelsene. Ellers vokser det bare lav på de mest utsatte stedene. Vi kan se noen røde sjøbuer lenger framme. Enkelte steder har fjellet tydelige skuringsstriper; de gir en pekepinn om hvilke enorme krefter som var i sving her under istiden da breen beveget seg sørover.

1_8_b_1-kopiEtter noe klatring står vi omsider på toppen av fjellet ovenfor Kuvauen. Sjøbuene ligger på rekke og rad oppetter fjellsiden. Disse bygningene er et minne fra den gangen da dette var en viktig fiskehavn. Både sjøbuene og båtfestene er i dag fredet av Riksantikvaren.

I den korte stunden mens sola forbereder sin sorti ned i havet, er det stille og litt kjølig her. Vi slår oss ned og lytter til den dumpe motorlyden fra lastebåten som sakte jobber seg avsted mot et sted langt der ute i den vide verden.

 

Turfakta

Ant.km: 4
Grusveier og sti over fjell. Egnet for barnevogner ned til Guttormsvauen; her er det også en fin rasteplass med grill. Vil du gå hele rundturen kan de minste bli med i bæresjal eller –meis. Jettegryter ytterst på Kjerringtangen. Fredede sjøbuer i Kuvauen.

Veibeskrivelse
Kjør til Fredrikstad og følg fv 108 mot Hvaler. På Vesterøy tar du til høyre opp Bratte bakke ved Esso bensinstasjon, ved skilting mot Hauge og Utgårdskilen. I neste kryss tar du til venstre, mot Papperhavn. Kort etter ser du et blått skilt merket Guttormsvauen Friluftsområde. Parker bilen her. UTM33 Ø 262669 N 6557665

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s