Väderöerna

Et dumpt sus fra havet, en evig vind som stryker over fjellet og forsvinner i det fjerne, en fyldig lukt av salt sjø og hav, en himmel like åpen som evigheten selv… På Väderöerna har små, røde hus holdt stand mot været i flere generasjoner, og i Väderöerna Värdshus er stemningen lun og hjemmekoselig.

IMG_2283-kopiÅ krype opp i sofaen med en kopp varm kaffe og en god bok føles naturlig i det eneste gule huset på Storön, som er en av mange karrige øyer i den Bohuslänske skjærgården. Her er det akkurat passe mange gjester, og akkurat passe uhøytidelig og avslappet. «Andas inn, andas ut… njuut…»

Båtturen bringer oss i kontakt med elementene; det banker og slår i båtkroppen når vifarer avsted over bølgene, mellom holmer og skjær. På noen av dem ligger flotte sommerhytter; det er tidligere helårsboliger, men i dag er det få fastboende her ute. I Dynge finnes det eksempelvis bare én person igjen av et lite samfunn på 50-60 personer. Det er en nesten umulig tanke; å bo her alene hele året, med kun måkene som selskap og en snarvisitt av postbåten ved brygga hver dag! Går det virkelig an? Savnet etter mennesker og fellesskap må da bli stort? …eller kanskje ikke.

IMG_2366-kopiEtter en halv time på vannet stiger vi iland på brygga nedenfor Väderöernas Värdshus, der vi tas varmt imot og ønskes velkommen med litt informasjon om stedet og forholdene her ute. Vi vises til rommet, booker tid i badstuen og badestampen og legger ut på vandring over lavmønstret fjell der lyngen trassig klorer seg fast i bergsprekkene.

Det er knapt med vegetasjon på øyene; her overlever nok kun naturens mest hardføre arter. Vi finner gulnet gress, bugnende mose, avblomstret lyng og noen typiske kystplanter som strandnellik i kløfter og fjellsprekker under turen. Ved vertshuset står noen krokete trær i hagen, mens hardføre hageplanter trives i det skjermede miljøet mellom de gamle husene. I et lunt bed blomstrer faktisk ringblomstene fortsatt i gult og orange!

IMG_2413-kopiFra bergtoppene betrakter vi den storslagne utsikten og nyter den friske lukten av sjø inntil en tåke sakte kommer sigende inn fra havet, dekker til solen, lager dråpeperler på fjellet og demper alle farger og all utsikt. Konturene blir borte; hustakene nedenfor oss synes som små, grå linjer i den fuktige, rå kulden. Det føles pussig å bli pakket inn på denne måten!

Fra naturen går vi rett til dekket lunsjbord og nyter havets delikatesser i en varm stue. Salatbufféen utgjør forretten, deretter serveres laks med ris. Fantastisk godt!

IMG_2293-kopiDe karrige forholdene og den stramme, nakne naturen til tross; det føles på en måte fruktbart og blomstrende her allikevel. Stedets atmosfære er fantastisk, i likhet med maten. Stressfølelsen slipper taket og vi begynner å puste igjen. Skuldrene har sunket ned der de skal være idet vi rusler i medbragt badekåpe til den vedfyrte badstuen på brygga. Der blir det veldig godt og varmt, og snart har alle i badstuen også vært i sjøen og tatt en dukkert. I november! Dampen står av kroppene når nakne føtter løper avsted over svabergene. Havsbadet kjennes deilig forfriskende og ekte – ikke minst fordi vannet er så salt at det svir i øynene. Mens badestampen tar imot avkjølte kropper siger kvelden på. Da sitter vi og kikker på havet, gleder oss til middagen og en god natts søvn, lytter til bølgenes evige, dumpe brus og bevitner at stjernene sakte tennes langt der oppe på den dunkle kveldshimmelen.

Ubeskrivelig harmonisk og vakkert!

 

Korte fakta:
Storö er den største av øyene i arkipelaget og ble tidligere benyttet som losstasjon. IMG_2325-kopiVäderöernas Värdshus tilbyr overnatting og helpensjon, vedfyrt badstue og badestamp. Båtturen og oppholdet bookes i forveien. For mer info, se https://www.vaderoarna.com/

 

Veibeskrivelse
Kjør E6 nedover i Sverige og følg skilting til Hamburgsund. Båten som går ut til Väderöerna ligger like ved kabelfergen over sundet til Hamburgö, og det er parkering i nærheten av bryggen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s