Opstadfeltet

Høstregnet har gjort dagen kjøligere, men nå bryter solen frem og drysser glitter på bautasteiner og gravhauger ved et av Norges største gravfelt.

På vei inn på gravfeltet

Feltet på Grålum har vært i bruk fra århundrene før Kristus og opp mot vikingtid. En lengre periode sto fornminnene bortgjemt i skogen, men i 2008 ble det gjort en stor opprydning her, og severdighetene dukket frem fra glemselen. Nå går sauer på beite og holder vegetasjonen nede.

Vi møtte noen sauer på vår tur

Med Kalveberget i ryggen leser vi den første av åtte informasjonsplakater og ser ut over 150 gravhauger. Her er også steinsettinger og noen bautasteiner, men bare en av de opprinnelige «bautasirklene» er noenlunde hel fremdeles. Bautaene var ettertraktet til dørheller og grunnmurer på gårdene i nærheten, derfor ble de fleste fraktet bort fra området.

Informasjonsplakatene byr på spennende lesning

Tune og Opstad var et maktsentrum i jernalderen, og Opstadfeltet fungerte som et gravfelt gjennom 2500 år. Feltet er spesielt fordi utvalgte personer ble gravlagt nær gårdene istedenfor i store røyser på åstoppene. Menneskene som bebodde Tune i eldre bronsealder var faktisk tidlig ute med å lansere denne nye begravelsesskikken; en skikk som de hadde lært under reiser til kontinentet.

Tydelige stier strekker seg nedover feltet, mellom gravene. Vi går mot øst og leser litt om jernalderen på Opstad, samt steinbruddet som fantes her. Deretter rusler vi en liten avstikker opp på Kalveberget. Porten i gjerdet slipper oss ut i et godt brukt skogområde med fine stier, gapahuk, bålplass og et flott lekeområde med mange fine klatretrær og spennende fjellrabber.

Tilbake ved gravfeltet går vi mot vest og krysser Opstadveien for å ta en titt på «vestfeltet». Det er veldig snodig å tenke på at det en gang i tiden lå en jernaldergård der bilene nå kjører i full fart.

Kanskje kan du se det for deg?At det i jernalderen lå en gård akkurat der bilene kjører …
Tydelige tråkk smyger seg gjennom gravfeltet

Feltet i vest er også severdig; her er spor etter en bautarekke, samt flere langgraver. De sistnevnte er kvinnegraver, men hvorfor noen fikk slike graver er usikkert og spekulasjonene er mange og interessante.

I langhaugene er kvinner gravlagt

Idet skumringen siger på, begynner en hvit, nesten gjennomsiktig dis en lett dans over gravfeltet, og atmosfæren blir mystisk og fortettet.

God tur! 💚

Turfakta
Lengde: 1 km
Lett rusletur på fine stier gjennom skog og over beitemark. Egnet for de fleste. Fin tur for barn, men uegnet for barnevogn. Bruk meis til de minste. Opstadfeltet ligger langs Borgleden (Halden–Sarpsborg–Ås–Oslo) og er dermed et naturlig besøksmål om man går Pilegrimsleden. Mer informasjon om dette store gravfeltet finner du blant annet hos Visit Østfold og Tune Historielag.

Kart over Opstadfeltet
Skjermdump fra http://www.norgeskart.no der man tydelig kan se mange graver og hulveier på gravfeltet

TRAVER-TIPS! Dersom du vil gå en lengre tur i området, kan du rusle gjennom Visterskogen ned til tømmerrenna ved Eidet. Denne turen er på ca 8 km, og beskrivelsen finner du i min andre turbok, «Turperler i Østfold og Bohuslän». Ta eventuelt en kikk på oversiktskart på http://www.norgeskart.no og http://www.turkart.no


Veibeskrivelse
Fra Quality Hotel/Badeland ved E6 i Sarpsborg følger du skilting mot Grålum, og tar til høyre ved skilting til Opstadfeltet. Følg skiltingen fram til parkeringsplassen på høyre side av veien.
Kommer du fra Hvaler/Fredrikstad kan du følge Rolvsøyveien mot Sarpsborg frem til Greåker. Ta av inn til venstre, deretter til høyre, ved skilting til Opstad. Følg Opstadveien gjennom boligstrøket til du ser gravfeltet og får parkeringsplassen på venstre hånd.
Google Maps lenke til Opstadfeltet finner du her.
Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6579444 Ø 274717.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s