Hylliåsen

Himmelen hever seg høy og blå over en skog som er falmet og rødlig gyllen i det langstrakte, varme novemberlyset. Hylliåsen i Spydeberg byr på fine turløyper i et område fullt av gammel historie.

Starten på vår rundtur på Hylliåsen
Gresset har fått perler på

En velbrukt sti tar oss ned mot Hyllibekken og over brua til jordet på den andre siden. I bakken her har grønt gress fått perledråper på, og det lukter åker, eng og fjøs. Vi rusler forbi bondegårder og åkerlapper som gir oss en følelse av tradisjon og historie; i dette området finnes det gårdsbruk med aner tilbake til vikingtiden, og det setter sine spor når omgivelsene er preget av generasjoners håndtering av ressursene.
Vi følger tråkket i åkerkanten ut til grusveien; «Hylligata». I sør ligger gårdene Nordre ­Hylli og Søndre ­Hylli. Det eldgamle navnet «Hylli» betyr noe sånt som «enga som ligger på hylla». Grusveien leder over jordene og bort mot Hylliåsen på høyre hånd. Skilting og merket løype starter i skogbrynet, like ved vanntårnet. Her finner vi også den første av flere oppslag med dikt og skisse/maleri på turen.

«Hylligata» tar oss inn mot Hylliåsen
Kunstneriske uttrykk passer fint inn i naturen 💚

Vi har lyst til å ta en tur oppom tårnet på Hylliåsen og velger derfor å følge skilting mot Hylligrava og rusle langs grusveien innover i skogen mot husmannsplassen Hylli­bråten (Bråten). Den er kantet med høye grantrær, men nå og da avløses kulturskogen av små, åpne plasser og større områder med løvtrær som bidrar med lys, luft og farge. Gule og røde blader skiller seg ut mellom nåletrærne og rustrøde bregner fyller ut rommet mellom trestammene; de gløder som kobber når solstrålene iblant streifer dem.

Kulturskog

Etter en kort rusletur følger vi «Tårnveien» inn til høyre, opp mot den høyeste knausen i området, 186 meter over havet. Dess lenger opp vi kommer, dess mer uframkommelig blir stien. Til slutt blir den bare et smalt tråkk og vi finner etter litt leting et gammelt skilt som markerer begynnelsen på den tidligere stien mot tårnet. Mange av trærne her inne er overgrodd med skjegglav; de lange, hvite trådene likner nesten små fossefall.

Det er rikelig med Skjegglav på enkelte trær

Vi tar oss opp i åssiden og finner restene etter utkikkstårnet. Første gang vi var på disse trakter, sto det fortsatt. Nå, 13 år senere, har tårnet rast sammen og ligger som en sørgelig haug med plankerester på den lille knausen, merket med et skilt som melder om at all ferdsel skjer på eget ansvar. Det er i grunnen synd at det ikke lenger er mulig å klatre i høyden, for vi husker den vakre utsikten her, med bondegårder, dyrket mark og skogholt som strakk seg utover så langt øyet rakk.

Etter avstikkeren til det nedraste tårnet fortsetter vi i retning Hyllibråten, en sjarmerende husmannsplass som ligger ved en åker og er omkranset av skog på alle kanter. Flere bygninger ligger lunt til like i skogbrynet. Skigarden som løper langs veien inn mot dem, er laget på gamlemåten. Grå rundstokker er bundet sammen med et værbitt vidjetau; her eldes disse naturmaterialene i fellesskap, og når de en gang blir gamle nok vil de brytes helt ned og bli til jord igjen. Utrolig vakkert!

Den værbitte skigarden inn mot husmannsplassen Hyllibråten er laget av naturlige materialer

Bygningene som omkranser det lille tunet, er værbitte og svært sjarmerende. Her oser det historie, nostalgi og gamle dager over det hele, fra det vakkert utskårne inngangspartiet på hovedhuset til den røde låven med den gamle kjørebrua der et enkelt metallgjerde markerer kanten. Inne i skogen, noen korte skritt fra husmannsplas­sen, ligger Hylligrava. Den er bygd av 6 store steinheller og dateres tilbake til yngre steinalder. Fornminnet er ca. 4000 år gammelt og svært sjeldent. Det er bare funnet noen få hellekister i Norge.

Skilting viser vei til det spesielle fornminnet

Vi følger grusveien et stykke tilbake, og svinger inn på skogsstien som går til venstre, inn i skogen langs åkeren. Løypa tar oss på en liten sikksakkferd gjennom kulturskogen; vi holder til venstre i et stikryss for å gå langs åkeren inntil løypa svinger opp over en liten åskam og slipper oss ut på en grusvei der vi tar til høyre. Litt lenger framme peker et skilt inn i skogen til høyre, og vi følger dette for å gå «Åsen rundt». Stien gjennom skogen er lettgått, dog temmelig fuktig. Underveis står det skilt med «åsen rundt»-merke som opplyser om at vi er på rett vei. Etter hvert kommer vi ut til et åpent hogstfelt der et elektrisk gjerde følger stien et langt stykke. Her får vi nydelig utsyn mot kulturlandskapet over hogstfeltet før vi rusler den siste biten tilbake mot vanntårnet og utgangspunktet.

God tur! 🍀

Utsikt fra stien ved hogstfeltet

Turfakta

Lengde: 5,5 km
Tur på grusvei og skogssti. Merket løype «Åsen rundt» er velegnet for hele familien. Egnet for sportsvogn langs grusveien inn til husmannsplassen Hyllibråten og Hylligrava, som er en hellekistegrav fra yngre steinalder. Vil man gå hele runden må meis benyttes til de minste. 

TRAVER-TIPS! Det er mange løyper i dette området og mulighet for å følge skogsstiene for å få en lenger tur. Disse løypene er imidlertid ikke merket. Se kartet under, og forøvrig oversiktskart på www.norgeskart.no og www.turkart.no

Veibeskrivelse
Kjør til Spydeberg og ta av inn på fv. 122 mot Spydeberg stasjon. Følg denne veien til du har krysset jernbanelinja. På baksiden av lagerbygningen på venstre hånd, rett etter jernbaneovergangen, starter løypa som fører deg åsen rundt. Parker bilen på anvist plass for pendlere, eller ved lageret.
Stien begynner i det nordvestre hjørnet av plassen, opp mot skolen bak lageret.
Turen starter med å følge tråkket ned mot Hyllibekken. 
Google Maps lenke til parkeringen finner du her. Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6615828 Ø 278990.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s