Hesthaug på Ørjekollen

Luften er kald og klar, solen stråler fra en blå himmel og vakre, hvite stier fører oss innover i den dype skogen. Turen til Hesthaug er kort og lettgått for små føtter – og helt fantastisk på en vakker vinterdag!

Det er god skilting i området

Idet vi har passert gapahuken like ved parkeringsplassen, omsluttes vi av en en høyreist granskog der lysløypa slynger seg innover mellom trestammene. For øyeblikket er omgivelsene i vinterdrakt; flere centimeter med snø gir god vinterfølelse til å være i Østfold. I dag kunne vi kanskje hatt ski, men vi rusler isteden til fots innover på blåmerket løype. Rundt oss suser skogen stemningsfullt, og fra varme lier og tretopper lyder klokkeklar sang. Det er fint å rusle nede i skyggene mellom trærne og høre på fuglene som sitter høyt der oppe og synger om lysere tider.

Blåmerket skogssti tar oss inn til tårnet

Etter en kort rusletur står Festningsløypa merket inn til høyre. Ettersom den inkluderer en tur oppom tårnet på Hesthaug svinger vi her av fra lysløypa og rusler mot toppen. Stigningen er bratt, terrenget er kupert og det er mye steiner i stien. Inne mellom trærne er bakken snøfri, og det skinner grønt og vakkert i frisk mose og nakne blåbærlyngkvister som strekker seg mot de spede stripene av solskinn.

Tårnet ligger fint og solrikt til på en høyde

Snart ser vi tårnet foran oss på en høyde. Tårnet som ble oppført i 1950-årene er solid og fint selv om det riktignok gynger noe i vinden. Litt synd er det at utsikten forringes av mange høye tretopper; uten disse ville vi sett langt avsted. Nå får vi kun noe utsikt i enkelte retninger, som sørover mot Lifjorden og innover mot blånene i Sverige, samt mot fjella i sørvest. Den som ikke vil opp i høyden kan glede seg over noe utsyn mot fjella i vest fra bakkeplan.

På vei opp i høyden

Like ved tårnet er det en fin rasteplass, og vi fyrer opp et bål egnet for både varme og matlaging. Med varm lunsj stekt på bålet og noe varmt å drikke i koppen blir oppholdet utendørs i kulda utrolig koselig.

God tur! 💚

Et bål passer alltid bra på vinterens turer

Turfakta
Lengde: 3 km
Lysløype egnet for barnevogn, eventuelt akebrett vinterstid. Kronglete og bratt skogssti det siste stykket opp til tårnet. Festningsverk på Ørjekollen.

TRAVER-TIPS! For den som vil ha en lenger tur i området kan Festningsløypa anbefales. Følg da stien videre nordover fra tårnet, fram til et fantastisk utkikkspunkt over Rødenessjøen, og ta deretter sørover igjen mot festningsverket på Ørjekollen. For øvrig er det muligheter for å gå veldig mye lenger i dette området, se oversiktskart på http://www.norgeskart.no og http://www.turkart.no

Veibeskrivelse
Kjør til Ørje og ta inn på veien som går over kanalen og opp i fjellsiden vest for slusene; Damholtveien. Følg veien oppover ca 1,2 km; du passerer Ørje kursted og ser straks etterpå den store parkeringen på høyre hånd. Google Maps lenke til parkeringen finner du her. UTM33 N 6597453 Ø 310037.
Turen begynner med å følge lysløypa vestover fra parkeringen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s