Svinndal varde

Grytidlig en morgen, mens verden er i ferd med å våkne til liv, rusler vi inn på stien mot Svinndal varde. Vi starter i det skyggefulle dypet av skogen, der rimfrosten dekker mose, busker og trær, og kommer fram til et utsiktstårn der vi kan klatre til topps og få utsikt over omgivelsene.

Tårnet ble oppført av Lions i 1986

Skogsbilveien slynger seg oppover i åssiden, naturen er helt stille. Vi rusler foreløpig i skyggen, men høyt der oppe over oss skinner gylne stråler på grønne grantretopper. Trass i kulda aner vi at livet yrer under overflaten. Våren er på vei selv om omgivelsene i øyeblikket er frosne.

Et stykke oppe i åssiden dukker det opp et bygg inne i skogen på venstre side. Like bortenfor tar en sti av fra skogsbilveien og leder oss oppover mot toppen, gjennom en kulturskog der alt er dekket av saftig, grønn mose. Den henger som skjegg ned fra fjellutspring, klatrer over steinene ved stien og forener seg vakkert med de velvoksne trestammene.

Blåmerket løype fører gjennom høyreist kulturskog
Mosen dekker steiner og røtter

Idet solen bikker over kanten av åsen og sprer kjærkommen varme inn mellom trestammene, skjer noe magisk. Denne forfrosne, lukkede verdenen våkner til liv! Is smelter med hørbare drypp, og fra et sted over hodene våre drysser optimstisk fuglesang ned. Mens vi går lyser strålene opp enkelte områder, som var de scener i en film. Spotlights skinner på steinen der ekornet satt og spiste kongler i går, og på en dypgrønn tyttebærlyng som lengtende strekker seg mot strimen av sollys.

Tyttebærlyngen strekker seg mot sol og varme
Her passer det med en rast etter oppturen

Stien er ganske bratt opp mot toppen, og snart ser vi en høy mast rage opp mellom trærne. Tårnet står på det høyeste punktet, 180 m.o.h., og det knaker og braker i værbitt treverk idet vi tar fatt på oppstigningen. Som alltid er det fantastisk å ta verden i øyesyn fra oven. Lions førte opp tårnet i 1986, og gamle og nye inskripsjoner vitner om at det er godt besøkt. Det er utsikt i flere retninger selv om en del trær rundt kollen har vokst seg høye. Ta med deg kikkerten til et sted som dette! Da ser du langt avgårde til kjente landemerker i Østfoldlandskapet og helt inn mot fjellmassivene på den andre siden av fjorden, der snødekte tinder glitrer i det fjerne.

God tur! 💚

I klarvær ser vi langt avsted mot blånene i det fjerne


Turfakta
Lengde: 2,5 km
Skogsbilvei/grusvei og sti gjennom skog. Bruk meis til de minste. Blåmerket løype og god skilting. Utkikkstårn og radiomast. Rastebenker og bålpanne. Turbok.

TRAVER-TIPS! For den som har lyst til å gå en lengre runde i området er det mange muligheter da det finnes flere alternative tur-ruter inn til tårnet. En lenger tur får du eksempelvis om du parkerer bilen på Engsand friluftsområde ved Rosveien i nordenden av Sæbyvannet og følger merkingen herfra mot Svinndal varde. Se forøvrig også oversiktskart på www.norgeskart.no og www.turkart.no.

Veibeskrivelse
Med utgangspunkt i fv. 115 fra Svinndal mot Moss; omtrent 2,5 km nord for Sæbyvannet går en smal vei over åkeren på høyre side; stedet heter Spjøter. Det er plass til å parkere én bil i kanten av skogsbilveien, like før bommen. Skilting mot varden og oversiktskart ved bommen. Koordinater til parkeringen: UTM 33 Ø 271832 N 6597903. Google Maps lenke til parkeringen finner du her.
Turen begynner med å følge grusveien innover i skogen bak bommen.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s