Valhall

Nede i dalen ligger rimfrosten over fjorårsløv og bustete gress, men ettersom vi kommer oppover i høyden merker vi at sola varmer og at våren så smått er i anmarsj.

Starten på turen hhv. om vinteren og om sommeren


Bare noen steinkast unna riksveien hører vi ikke lenger bilene som suser forbi. Grusveien som leder oss mot skogen der stien begynner, likner en gammeldags kjerrevei og fører fram til en åpen gressbakke. I skogbrynet i vest, bak en bygning, begynner den blåmerkede stien; starten på turen oppover i høyden.

Stien til Valhall er blåmerket
En av steinvardene

Tråkket slynger seg gjennom en dypere skog et lite stykke før vi går over et område med åpent fjell og lavere trær. Vi følger tydelig blå merking over fjellrabber og små søkk, og etter hvert overtar den stedstypiske, glisne furuskogen der lyngen dekker marken under trekronene. Små varder finnes hist og her, og snart lufter det langt mer: trærne blir små og krokete oppover mot toppen og tar ikke lenger av for vinden. Iblant snur vi oss for å se hvor langt opp vi har kommet, og vi begynner så smått å skimte vannet bak oss, over de grønne bartrærne.

Vi må fortsette et godt stykke oppover i høyden (og vi snur oss mange ganger for å sjekke utsikten!) før vi omsider står på toppen av Valhall. Og her er det på sin plass med en fun fact: norrøn mytologi har mange steder i distriktet satt sine spor i form av navn på gårder, steder og landskap. Så gjelder også Onsøy – Odins øy – og det er kanskje ikke så rart at vi her kan rusle til Valhall, ettersom det ifølge mytologien var her Allfaderen bodde. 🙂

Bronsealderrøysa på toppen
En enkel utedo gjør nytten for trengende

På toppen av fjellet ligger en flott bronsealderrøys, og like ved står en benk egnet for en rast. Går du i retning øst eller sørøst herfra, får du et fantastisk flott utsyn over skjærgården. På et åpent fjellplatå er det satt opp en stor og solid gapahuk med bålplass og sitteplass til mange, og herfra ser vi ut mot havet og horisonten. Et steinkast nedenfor er det dessuten også ført opp en superenkel «utedo for jenter»!

Gapahuken er romslig og velegnet for mange turgåere

 Vi lar en nydelig, solvarm steinhelle tjene som sitteplass mens vi skuer ut mot den nærmeste kyststripa der kjente og gode tursteder som Strømtangen, Dypeklo, Oksrødkilen og Blåsopp ligger på rekke og rad. I godværsdagen ser vi langt avsted, helt ut mot Torgautgrunnen og Leira, med vakre Vesterøy og de øvrige Hvalerøyene bakenfor. Enda lenger unna ligger Sverige som langstrakte blåner. I sør ser vi ut til Søsterøyene og Struten fyr, og i vesterled ligger Vestfold som en blå stripe land over vannet.

Nydelig utsikt – vinter …
… som sommer! 💚

God tur! 🍀

Turfakta

Lengde: 5 km
Fin tur for liten og stor. Asfalt- og grusvei, samt sti gjennom skog og over fjell. Nydelig utsikt. Gapahuk og utedo for jenter. Sopp og bær i området. Uegnet for barnevogn, bruk bæresjal eller bæremeis.

TRAVER-TIPS! Det er mange flotte turstier i dette området, og denne turen til Valhall kan lett kombineres med tur til blant annet Onsøystien (mellom Foten/Helleskilen og Dypeklo) og Blåsopp (på berget vest for Oksrødkilen). Se oversiktskart på http://www.norgeskart.no og http://www.turkart.no.

Veibeskrivelse
Kjør til Gressvik i Fredrikstad og følg fv. 117 – Vikaneveien – videre utover i Onsøy. Etter Møklegård med avkjøringene til Øyenkilen og Dypeklo og kommer en lengre slette. Et kort stykke før en bussholdeplass på venstre side av veien går en vei inn til høyre, og her er et treskilt merket «Valhall». Like i veikanten her er det mulig å parkere en bil. UTM33 N 6568365 Ø 262205. Google Maps lenke til parkeringen finner du her.
Alternativt kan du kjøre mot Oksrødkilen; ta inn på veien som går ned til venstre ved busstopp-skiltet halvveis på sletta og benytt «Dagsparkering for Oksrødkilen». UTM33 N 6568290 Ø 261840. Dette er imidlertid en bomvei, så vinterstid får du eventuelt parkere i krysset ved skilt merket «Østre Oksrødkilen». Gå tilbake til fv. 117 og kryss denne, for så å følge skilting mot Valhall.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s