Årvolltangen

På Vansjø ligger isen tykk, og idet varmen fra sola øker temperaturen og setter massene i bevegelse, synger det kraftfullt fra de hvite flatene. Klikk her for å se en minifilm fra turen.

En velvoksen skog tar imot oss idet vi starter vår vandring utover mot Elverhøy. Her er stiene brede og mange; de går på kryss og tvers i terrenget. Vi passerer en stor, iøynefallende bergvegg og kommer til et stikryss. Ettersom vi har lyst på nærkontakt med sola vil vi holde oss på sydsiden av neset, derfor følger vi skiltingen mot Elverhøy. 

Ved stien reiser det seg en høy bergvegg
God skilting

Dette skogsrommet er foreløpig dunkelt, med noen store rotvelt som iøynefallende skulpturer like ved stien. Etter hvert avløses den dypere kulturskogen av en lysere skog. Vi rusler på en fin, blåmerket sti mens sola sendes i strimer inn til oss og gir glød til irrgrønn blåbærlyng og vakre trestammer. Ved utsiktspunktet på Ravneberget, der det er både rastebenk og bålplass med bålpanne, tar vi en kort pause i sola. Her strekker Vansjø seg hvit utover, og vi ser nordover Vannemfjorden, østover mot Dillingøya og i sørvest ser vi jordbrukslandskapet i Rygge.

Store rotvelt ved stien likner skulpturer
Ved Ravneberget rasteplass tar vi en pause
Her er utsikten flott!

Vi følger blåmerket løype videre forbi Sandbukta, hytta Canada og skilting mot Grevlinghuken. Etter en vakker tur gjennom en flott skog der bunnen er dekket med et tykt, grønt moseteppe ser vi opp mot den gamle husmannsplassen Tangen. Her rammer hekken inn stien opp mot husene, og på en fjellknaus står en eldre traktor med henger som et minne om gamle dager. Vi rusler forbi den gamle plassen og passerer noen hytter før vi kommer fram til Elverhøy, der det er en gapahuk med bålplass, rastebenker og utedo.

Sørgelig, men sant =(

I likhet med Tangen var Elverhøy opprinnelig en husmannsplass. Stedet har imidlertid en rik historie; det fungerte som serveringssted på 1930-tallet, det ble benyttet av Hjemmefronten under 2. verdenskrig, og det var klubbhus for Vansjø Båtforening på 1950-tallet. I dag står Moss kommune som eier av plassen, og de informerer om at fisk fra Vansjø ikke må spises, da den inneholder forurensninger som kan gi økt risiko for helseskader.

Flott turterreng!
Vakkert 💚
Framme på Elverhøy

Her ytterst på halvøya høres isens sang som en jevn dur; det knaker og braker og drønner godt i det smale sundet som utgjør Mosseelva. Lyden er dyp, vedvarende og tydelig, og den setter et helt spesielt preg på turen.
Etter en rast tar vi fatt på stien tilbake mot bilen. Den går langs nordsiden av halvøya, på Elvesiden, og vi rusler gjennom en dyp kulturskog og kikker over til den andre siden av sundet, der sola skinner varmt på landskapet. Etter nesten to kilometer kommer vi til et kryss med skilting. Her svinger vi inn på stien mot Frydenlund og Hvalbukt, og i neste nå trer vi inn i et hvitt vinterrike (!) Det føles merkelig at snøen plutselig knaser under skosålene, for vi har gått på myk, nokså vårvarm skogsbunn helt til nå. Etter en passe gange er vi tilbake i det første store krysset ved den store bergveggen og den første skiltingen, og da rusler vi i egne fotefar tilbake til bilen.

Tid for returen på nordsiden – Elvesiden – av neset
Vinterskog

God tur! 🍀

Turfakta

Lengde: 7,5 km
Egnet for godt førlige. Ulendt terreng. Uegnet for barnevogn, bruk bæremeis eller bæresjal til de minste. Klikk her for å se en minifilm fra turen.
Gapahuken på Elverhøy egner seg for overnatting og kan leies av DNT Vansjø. Det er også mulig å benytte Grevlinghuken, som man passerer på vei utover mot Elverhøy.

Gapahuken på Elverhøy egner seg for overnatting og kan leies av DNT Vansjø

Veibeskrivelse
Kjør E6 mot Moss og ta av fra veien ved Storebaug Gjestegård. Parkeringen ligger opp mot skogen, ved rasteplassen bak bensinstasjonen på østsiden av E6. Google Maps lenke til parkeringen finner du her. Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6595302 Ø 256671.
Stien begynner bak gjerdet mot skogen.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s