Vinteren er ganske grønn i år, og når sola titter fram bak skyene kjenner vi varmen som gir løfter om en ny vår.
Rimfrosten ligger i skyggene, men i sørhellinga farges furustammene nydelig røde; det er en gyllen verden som tar imot oss etter at vi har fulgt Gamle Kongevei bort til Kalnesbrekka, der skilting viser vei innover i skogen. Vi bestemmer oss for å følge blå løype i dag; en passe runde for både store og små bein.
Skogen er høyreist; her ruver grantrærne opp mot himmelen, og i dag vaier de ganske godt i vinden. Inne mellom trærne er det deilig stille, bare litt granbar som løsner og faller ned fra oven skaper lyd i det dunkle skogsrommet.
I stien ligger stedvis isen, og grankongler som har frosset fast gir feste og gjør det lettere å gå. Det er også små tråkk gjennom mosen ved siden av løypa, så selv om dette er en typisk østfoldvinter med islagte partier i stien, er det forholdsvis lett å ta seg fram.
Vi går forbi et hogstfelt og kommer til en høy dekorert stubbe; her flagrer en blå sommerfugl over et lite fuglerede. Litt lenger framme er en rasteplass med benk og noen plakater med gamle rutetider for buss; kanskje er dette kreative innslag fra folk som bruker området mye? Det gjør i alle fall ferden gjennom kulturskogen litt mer spennende.
Blå merking viser vei videre, og vi ser tydelig at vi går på morene når noe som likner en gammel hulvei tar oss nedover skråningen i vest. Runde steiner i stien peker også mot at vi nå rusler rundt på raet; en kjempestor grusrygg som ble dannet under siste istid. Etter hvert kommer vi ut i åpnere lende; et hogstfelt gir godt utsyn mot blåner i det fjerne. Her er det – passende nok – satt ut benker slik at turgåere kan slå seg ned og nyte den flotte utsikten.
Etter en liten stund fører blå løype oss videre nedover åssiden, der sanden nå er løs og ettergivende fordi sola har stått på i noen timer. Stien tar oss smått om senn tilbake inn i skogen, der vi nå hører bilduren fra veien litt nedenfor oss. Til slutt slippes vi ut på grusveien, som vi følger et stykke mot nord. Herfra får vi fint utsyn mot sør og sørøst. I veiskillet ved Vistergropa holder vi til høyre for å gå tilbake til parkeringen.
God tur! 🍀
Turfakta
Lengde: 5 km
For øvrig flere alternative løyper opp til 10,2 km. Du kan laste ned kartet over området fra sidene til Torsdagstrimmen.
TRAVER-TIPS! En veldig fin tur er å rusle ned til tømmerrenna ved Eidet gjennom Kalnesskogen. En beskrivelse av denne turen – med utgangspunkt i parkeringen på Opstadfeltet – finner du i boken «Turperler i Østfold og Bohuslän».
Veibeskrivelse
Med utgangspunkt i Quality Hotel/Badeland ved E6 i Sarpsborg følger du skilting mot Grålum, og tar til høyre ved skilting til Opstadfeltet. Følg Gamle Kongevei ca 1,5 km, fram til krysset Lundestadveien. Her svinger du inn til venstre og får parkeringsplassen på venstre hånd. Google Maps lenke til parkeringen finner du her. Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6579968 Ø 274546.
Turen vår starter med å gå tilbake til Gamle Kongevei og følge denne videre mot nordvest. I krysset Kalnesbrekka tar merket løype deg inn i skogen.
