Gylleråsbatteriet og Høyåsbatteriet

Fra det gamle brystvernet ser vi ut over det vennlige jordbrukslandskapet på Rådesletta, med Visterflo og Råde kirke som landemerker. I horisonten forsvinner blånene innover mot et disig Lifjell med snø på toppene.

Fuglene synger fra en vårblå himmel idet vi legger i vei mot de to gamle forsvarsverkene. Det er tidlig morgen, og sola har allerede fått godt tak; vi merker ganske raskt at denne vårdagen vil bli ekstra varm, og sannsynligvis vil den siste rest av is som ligger i veikanten forsvinne ganske raskt.

Fylkesveien tar oss ned til skilting inn mot severdighetene ved gården Åkeberg, og vi følger en bred og lettgått grusvei oppover i åssiden. Den svinger rundt gården og følger deretter skogkanten ved åkeren før den fortsetter innover i skogen. Snart kommer vi til et kryss med skilting, og her svinger vi opp til Gylleråsbatteriet, som ligger på en knaus sør for stien. Vi leser på infoplakaten at dette batteriet er ganske stort, med hele åtte kanonstandplasser, dekningsgruber med steintrapper og ammunisjonsrom og et intakt siktebord plassert på en liten høyde. Dagens brystvern er lavere enn det opprinnelige, som var nesten en meter høyt. Utsikten er fantastisk mot vest, med Rådesletta i forgrunnen, grønne skogområder bakenfor – og deretter fritt utsyn mot Skrimfjella og Lifjell langt i det fjerne. Vakkert! 

Infoplakaten gir en bra oversikt over den gamle befestningen
På de gamle murene trives diverse ville vekster
Flott utsikt vestover fra Gylleråsbatteriet

Så rusler vi videre mot Høyåsbatteriet. Batteriveien tar oss forbi hogstfelt og gjennom moden grantreskog der lyset siles inn i slanke, små porsjoner. Enkelte steder går vi gjennom en grønn tunnel, på et teppe av gulhvitt gress. Her og der titter små hvite blomsterhoder fram fra de tørre gresstustene og strekker på seg i sola.

Stien er bred og lettgått
Den gamle Batteriveien
En av vårens vakre budbringere

Etter en fin rusletur i disse omgivelsene kommer vi fram til Høyåsbatteriet. Den søndre stillingen hadde i sin tid plass til fire kanoner, og på en høyde i bakkant av brystvernet står fortsatt fundamentet til siktebordet. Stien går oppe på brystvernet, og vi får noe utsikt mot vannet gjennom løvtrærnes nakne greiner. Antakelig forsvinner denne fort når løvet spretter. 

Høyåsbatteriet
På oppdagelsesferd

En smal sti fører oss videre, den leder ned i en kløft og opp igjen på den andre siden, til den nordre delen av Høyåsbatteriet, som består av en sammenhengende rekke av tilhogde, mosegrodde steiner der bustete, gult fjorårsgress og tørr lyng slåss om plassen. Et tråkk fører opp på det gamle brystvernet, og herfra får vi – til tross for relativt høye trær – et par gode utkikkspunkt mot Solli kirke og Visterflo som strekker seg ut mot horisonten.

De tilhogde steinblokkene er overgrodd med mose og gress
Mellom trærne får vi et glimt av Visterflo

God tur! 🍀


Turfakta
Lengde: 3,5 km
Lettgått løype som følger den gamle batteriveien mellom de ulike befestningene. God merking. Egnet for hele familien, framkommelig med en god sportsvogn til begge batteriene. Utsikt.

TRAVER-TIPS: Turen kan lett forlenges med å følge Batteriveien nordover, opp til Feltspatgruvene ved Isebakktjern.

Veibeskrivelse
Fra E6 tar du av inn på fv. 118 mellom Missingmyr og Solli. På vestsiden av fylkesveien er det plass til et par biler ved en transformator. Google Maps lenke til parkeringen finner du her. Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6584611 Ø 268824
Turen begynner med å følge fv. 118 sørover, fram til skilting mot batteriene ved gården Åkeberg.

TIPS! Alternativt kan du benytte parkeringen for turen til Feltspatgruvene og rusle inn mot Høyåsbatteriet og Gylleråsbatteriet derfra (da følger du Batteriveien i motsatt retning).

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet. Følger du Batteriveien videre, kommer du til Isebakktjern og feltspatgruvene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s