Trøgstad varde

Under en blå himmel strekker store klynger med blåveis seg mot himmelen. Vårens vakreste budbringer er et vakkert skue rundt de gamle restene etter Trøgstad fort.

Vårens vakreste

Fra parkeringsplassen rusler vi langs bredden av Gravstjern mot porten inn til anlegget. Vi leser litt om arter i området på den store informasjonsplakaten før vi følger Batteriveien oppover mot toppen. Grusveien er bred og fin; den fører oss forbi noen eldre bygninger som ligger ved foten av fjellet, og her merker vi at sola allerede har fått godt tak. Vinden fører med seg den koselige lukta av åker og nypløyd jord. Noen gulbrune fjorårsløv sirkler i lufta. Det er kjølig i skyggene og knallvarmt i sola – med andre ord er årstiden akkurat så variert og uforutsigbar som den skal være.

Enkelte steder på området er det satt opp varsel om at stein kan løsne og at man ferdes rundt på eget ansvar. Vi passerer en inngang i fjellet; ved tunellen står det informasjon om Panserbatteri B og festningsanlegget her. Per idag er dette området avsperret og ikke egnet for ferdsel. Det er flere hundre meter med løpeganger i fjellet på Trøgstad fort. En del av anlegget synes fra utsiden, men vil man oppleve det fra innsiden må man melde seg på en guidet tur på området.

Fjelltunellene er uegnet for ferdsel på egen hånd, men du kan melde deg på en guidet tur for å oppleve disse
Ved de gamle bygningene er det lunt og godt i vårsola

Vi følger veien videre oppover mot Pershytta Linken og Trøgstad Varde, men på Stjerneplassen ved Lionshuset og den lille dammen svinger vi til høyre inn i tunellen og går bortom A-batteriet. Høye murvegger følger oss østover, og vi slår etter hvert inn på et tråkk på venstre hånd; det fører opp på åsryggen og fram til et fantastisk utsiktspunkt. Her oppe skuer øyet ut over bølgende skoger i retning øst og sør, og i vest ser vi bort mot tårnet og den store, hvite, kulerunde radaren som er et blikkfang på Trøgstad varde.

På vei opp mot toppen
Et stykke borte ser vi Trøgstad varde med Arne-tårnet og radaren

Tilbake ved Lionshuset fortsetter vi på Festningsveien; oppover forbi dammen og helt opp til tårnet. På et platå like før toppen står tre raketter som er rettet mot himmelen. Det ser i grunnen både impo­nerende og fryktinngytende ut. Vi besøker Arne-tårnet på toppen av varden og klatrer opp i høyden før vi rusler bort til terrassen like ovenfor Pershytta Linken og radaren. Utsikten vestover er storslagen, og her er montert et oversiktskart som forteller litt om hva vi ser. Vi kikker ut over skogkledde åser, og blikket danser automatisk mot horisonten. Følelsen av en slik ubegrenset åpenhet er noe av det vakreste som finnes.

Utsikt fra Arne-tårnet
Glimt fra B-batteriet
Utsikt fra terrassen ovenfor Pershytta Linken
Litt morsomt for Linken å posere foran Pershytta Linken, da 🙂
Vi går i et hogstfelt på en del av turen

Fra varden rusler vi ned veien igjen og følger skilting mot Gravstjern i første kryss. Grusveien fører oss mot nordvest før en bratt bakke tar oss nedover skråningen til et hogstfelt. Stien går gjennom et grått landskap og ned til en bro ved Gravstjern. Kort etter svinger vi inn til venstre på en smal sti som følger bredden av tjernet. Ferden går over stokk og stein gjennom en lys blandings­ skog. Isen ligger fortsatt på Gravstjern, men overflaten er sølvblank av å speile solas stråler. Stien ender ved den lille holmen utenfor sandstranden, der det er godt tilrettelagt med rasteplass og gapahuk med bålplass. En liten vannsklie er sikkert kjempemorsom for små badeengler sommerstid, og badeflåten innbyr til solfylt sommerliv og fine svømmeturer. Her nyter vi medbragt niste før vi går det siste stykket ned til bilen. 

Utsikt fra nordenden av Gravstjern
Lysløypa er bred og lettgått
Vi svinger av inn på blåmerket løype langs vannet
Stien snor seg langs vannkanten, tilbake mot parkeringen
Turen vår avsluttes med en lunsjpause ved vakre Gravstjern

God tur! 🍀Turfakta
Lengde: 4 km
Grusvei og sti gjennom skog. Egnet for hele familien. Egnet for barnevogn i festningsanlegget, dog ikke på skogsstiene langs tjernet. Kiosk på Pershytta Linken, sjekk åpningstidene her. Rasteplass, gapahuk og bademuligheter i Gravstjern. Du kan lese mer om fortet, eller eventuelt bestille en omvisning på fortet, via nettsidene til Trøgstad Forts Venner. Festningsverk.no har også historisk informasjon og bilder, og du finner dessuten også fakta om fortet på sidene til Indre Østfold kommune.

Foto av infoplakaten på Trøgstad Fort
Det er gode muligheter for å legge ut på langtur i området for den som har lyst til det. Denne skiltingen fant vi utenfor porten

TRAVER-TIPS! Det er muligheter for å gå mye lenger i dette området og forlenge både runden på fortet og utvide turen med å følge turløypene. En fin forlengelse av turen er å gå til Tveitåsen; en beskrivelse av denne turen finner du i boken «Nye Turperler i Østfold og Bohuslän» (Ask forlag, 2020). Se forøvrig oversiktskart på www.norgeskart.no og www.turkart.no

Veibeskrivelse
Kjør til Mysen og følg så skilting til Skjønhaug og Trøgstad. Det er skiltet til Trøgstad fort; ta av inn til høyre rett ovenfor bygdemuséet og følg veien oppover mot anlegget. Med utgangspunkt i fv. 22 nordover fra Mysen mot Trøgstad og Lillestrøm; ta inn ved skilting mot Trøgstad Fort og Trøgstadhallene. Følg Festningsveien omtrent en kilometer oppover og sving inn på grusveien til venstre ved skilting inn til parkering like nedenfor Gravstjern. Parker bilen på p-plassen. 
Google Maps lenke til parkeringen finner du her. UTM 33 Ø 293350 N 6616334.

Turen begynner med å følge enten skogsstien langs vannet, eller Festningsveien, helt opp til porten inn til festningsanlegget. Her ved porten er for øvrig en alternativ parkering, og et infokart over arter i området.

Oversiktskart fra http://www.norgeskart.no med vår tur-rute inntegnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s